4 dåliga vanor bytta och kommer aldrig igen

4 dåliga vanor mindre

Under de senaste åren har jag lyckats byta ut 4 dåliga vanor mot 4 goda vanor. Det är jag väldigt nöjd med för det har förändrat mitt liv på flera viktiga punkter och jag ser inte tillbaka.

När jag stannar upp och blickar tillbaka några år ser jag livsstilsförändringar som bildar ett allt tydligare mönster. Vad jag ser är att jag gör alltmer medvetna val och att jag rör mig mot ett mer hälsosamt och enklare liv. Det känns bra.

Här kommer mina Topp 4 dåliga vanor som aldrig kommer igen.

Ny vana nr 1 – (el)cykla till jobbet

Jag bor ca två mil från min arbetsplats. Jag har alltid pendlat med tåg. För snart sex år sedan bytte jag arbetsplats i staden jag pendlar till. Den nya arbetsplatsen ligger betydligt sämre till. Bytet fick mig att fundera på mina transportalternativ. När jag vägt samman alla parametrar landade jag i att jag skulle köpa en elcykel.

Bara fördelar:

 • kortade restid dörr till dörr
 • hälsa
 • frihet (slipper anpassa mig till en tidtabell)
 • ekonomi (kanske halva kostnaden jmf ett månadskort)

Ny vana nr 2 – sparar

Efter ett 30-årigt vuxenliv med enbart ett buffertsparande påbörjade jag ett långsiktigt sparande för fyra år sedan. Idag har jag ca 500.000 kr på sparkontot. Det är fantastiskt mycket bättre än inget långsiktigt sparande alls. Även om beloppet inte är hissnade jämfört med vad många på twitter lyckats lägga undan så ger det ändå en viss känsla av frihet och en rejäl krockkudde. Det är jag väldigt nöjd med.

Ny vana nr 3 – tränar

Jag idrottade mycket när jag var yngre men som många andra slutade jag när jag började närma mig vuxenåldern. Sedan har det varit en idrottslig ökenvandring om man bortser från ett intensivt golfande och många och, ibland, långa hundpromenader.

För fyra år sedan läste jag en artikel om en kvinna som lyckats nå sitt stora mål, att springa Göteborgsvarvet (21 km). Den inspirerade och fick mig att fundera. Några dagar senare snörade jag på mig ett par gamla löparskor. Första rundan blev 2 km lång med många avbrott. Sedan dess har det blivit ett dussin halvmaror och två maraton, Löpningen har verkligen gett mig bättre hälsa, dessutom en massa upplevelser runt världen och flera nya vänner för livet.

Ny vana nr 4 – lunchlåda

För exakt ett år sedan bröt jag ännu en gammal dålig vana med uteluncher. För att göra spareffekten tydlig och för att bli ännu mer motiverade öppnade jag och Fru Framtid upp ett särskilt ISK-konto.

Min andel på lunchkontot är 12.000 kr efter första året. Med ränta-på-ränta-effekten kommer det att bli en rejäl slant om tio år.

Har du gjort någon livsstilsförändring som du är extra nöjd med?

/Framtidsoptimisten
Följ mig gärna på Twitter

P.S.
Vill du veta hur lång tid det tar att bryta en dålig vana? Läs då Johan Renströms artikel En ny vana tar 66 dagar.
D.S.

3 reaktioner på ”4 dåliga vanor bytta och kommer aldrig igen”

 1. Jag har koll på sparande, träning och lunchlådor, men elcykel lockar! Jag är väldigt sugen på att börja elcykla (har också ca 2 mil till jobbet, men bra cykelvägar), men drar mig lite för själva investeringen…

  Hälsningar Louise

  1. framtidsoptimisten

   I mitt fall har jag sparat in kostnaden för ett månadskort. Blir 9000 kr/år. Cykeln + utrustning kostade ca 23000 kr, sedan underhåll ca 1500 kr/år. Efter tre år nådde jag break-even. Nu är cykeln rena sparbössan 🙂 Om du kan byta ut bilkörning mot cykling har du en guldgruva som väntar.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.