7 punkter som tar dig till friheten

7 punkter som tar dig till friheten

Fastnade för Money cowboy:s blogginlägg från igår ”Glöm inte bort att leva”. Inlägget fick mig att reflektera över mitt eget förhållande till listans punkter.

Rubriken “Glöm inte bort att leva” fångar i allt väsentligt det som gör mig motiverad att spara. Jag och Fru Framtid vill helt enkelt ge oss själva ännu större frihet och möjligheter till självförverkligande. Sparande och investerande bidra verkligen till det.

Money cowboys lista

Money cowboy har skrivit ner en lista över vad resan mot frihet handlar om:

 1. Ta hand om din hälsa. Den är viktigare än allt annat, möjligtvis med undantag av punkt 2 nedan.
 2. Ta hand om dina relationer och din familj. Kanske viktigare än hälsan ibland.
 3. .Amortera dina skulder
 4. Håll nere kostnaderna.
 5. Spara och investera.
 6. Öka dina intäkter.
 7. Men glöm inte bort att leva. Sätt av pengar till nöjen, semester och det lilla extra.

Jag kan skriva under på det mesta på listan. Man kan alltid fundera på om man vill lägga till eller dra ifrån något men jag låter det vara den här gången.

Min lista

Här är min version av listan:

 1. (1.)Ta hand om din hälsa. Den är viktigare än allt annat, möjligtvis med undantag av punkt 2 nedan.
 2. (2.)Ta hand om dina relationer och din familj. Kanske viktigare än hälsan ibland.
 3. (4.) Håll nere kostnaderna.
 4. (7.)Men glöm inte bort att leva. Sätt av pengar till nöjen, semester och det lilla extra.
 5. (5.)Spara och investera
 6. (6.) Öka dina intäkter
 7. (3) Amortera dina skulder.

Amortera dina skulder

Den första punkten som vi skiljer oss åt på är hur vi förhåller oss till ”Amortera dina skulder”. Jag sätter punkten sist på min lista. Om jag hade haft en massa konsumentkrediter, ja då hade hamnat högt upp på min lista också.

Handlar skulderna bara om bolån då hamnar punkten istället sist. Har man som vi ägt sin bostad ett antal år då äger banken oftast högst 50% av ditt boende. I det läget tycker jag man istället för att amortera kan överväga att försöka göra investeringar med låg risk och på så vis tjäna några procent extra jämfört med ytterligare amorteringar.

Håll nere kostnaderna

Nästa punkt på listan som vi skiljer oss åt är hur vi förhåller oss till ”Håll nere kostnaderna”. Jag sätter punkten som nummer 3 på min lista.

Glöm inte bort att leva

Som punkt 4 på min lista hamnar punkten ”Glöm inte bort att leva”. För mig hänger punkten väldigt mycket samman med punkten ”Håll ner kostnaderna”.

Jag vill absolut hålla nere vissa kostnader men inte alla. För mig handlar det dels om att spara för att investera för framtiden men också lika mycket om göra mer medvetna val. Jag har flera intressen som kräver resurser i form av tid och pengar. Jag vill göra mer av det som ger mig mening, tillfredställelse och glädje både nu och i framtiden. Det gör att jag ofta hamnar i att jag vill öka istället för att hålla ner kostnaderna.

Spara och investera

Punkt 5, Spara och investera. Absolut, men aldrig med en mycket högre sparkvot än den jag har nu. För mig hamnar punkten delvis i konflikt med “Glöm inte bort att leva”. Jag har ett alltför mycket gasa och bromsa perspektiv på sparande. Spara för att investera och spara för att lösa på en och samma gång känns mer rätt.

Öka dina intäkter

Punkt 6. Öka dina intäkter. Den här punkten är jag inte särskilt intresserad av. Visst, jag tar gärna en högre lön men inte till priset av ökad arbetstid.

Hade jag varit i ett annat skede i livet hade jag förmodligen uppvärderat den här punkten. Men inte nu.

Jag har redan gjort min beskärda del av 60 timmarsveckor. Sedan många år tillbaka har jag omvärderat mitt liv och min syn på arbete. Jag har medvetet valt arbetsgivare och tjänster som gör att jag för det mesta kan arbeta 40-timmarsveckor. Under senare år något mindre genom att jag köpt ytterligare tid genom att ta tjänstledigt för att få ännu mer tid till att göra det jag brinner för på min fritid.

Rätt eller fel?

Finns det något rätt eller fel med hur man sorterar punkterna? Jag tror inte det. Vi är olika, vi tänker olika och vi på olika platser i livsresan.

Mot friheten! 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.