Bli god man eller förvaltare

Gör skillnad – bli god man istället för delta i paneler!

Bli god man eller förvaltare

Under semestern lägger jag alltid mycket tid på att läsa. I år har det smugit sig in en hel del ekonomibloggar på läslistan. De som fascinerar mig mest är FIRE-bloggarna (Financial Independence Retiring Early). Kanske för att de utmanar mig och min livsstil men också uppmuntrar till förändring.

Spartips – delta i paneler

Många av bloggarna kommer med spartips. Jag ska ta upp ett av alla tips här. Det är tipset att delta i paneler och svara på enkäter.

Jag försöker att testa så många som möjligt av spartipsen. Jag har därför anmält mig till några av panelerna. De första intrycket är att det är enkelt att delta, att det går oftast snabbt att svara på en enkät men att ersättningen inte står i proportion till insatsen. Ibland kan det som förväntas göras vara provocerande i förhållande till ersättningen.

Ett mycket bättre tips – bli god man

Sveriges alla ekonomibloggare har förmodligen en sak gemensamt. De är väldigt kunniga när det kommer till privatekonomi.

Runt om i landet finns det tusentals människor som behöver hjälp av dig som just nu läser det här blogginlägget. Det finns ett sätt att hjälpa dessa människor, det är att bli god man eller förvaltare.

Det finns fler fördelar. All forskning visar att hjälpa en annan människa leder till hög grad av tillfredställelse och lycka. Svara på paneler ger som bäst en känsla av leda.

Som god man gör du också en samhällsinsats for the greater god. Pro bono på svenska helt enkelt.

Hur stor är ersättning får gode män?

Det skiftar med uppdragens karaktär och omfattning men 10-12.000 kr per år ett bra riktmått. Det är en normal ersättning för ett uppdrag som gode man.

Du kan ha flera uppdrag parallellt utan att det blir särskilt betungande. Ofta kräver ett uppdrag en större insats i början men planar sedan ut över tid.

Vad förväntas man göra?

Som god man eller förvaltare ska du ta tillvara en persons juridiska och ekonomiska rättigheter. Det kan till exempel vara att betala räkningar, ansöka om bidrag eller se till att beviljade insatser fungerar.

Om du kommit så här långt

Fundera på om ett godmanskap är något för dig. Ring din kommun (eller vilken kommun som helst) och tala om att du är intresserad av att bli god man eller förvaltare och att du vill veta mer.

Ring nu. På en gång. Så det blir av.

Har du inte tid och möjlighet själv, dela gärna ändå det här inlägget. Det kanske når någon annan som kan bli god man.

/Framtidsoptimisten – Twitter

4 reaktioner på ”Gör skillnad – bli god man istället för delta i paneler!”

 1. Hej!
  Jag är en av dessa som kör på paneler.

  Jag tycker du har rätt i allt du skriver men.
  Fördelen med paneler är att de kan göras när och om man känner för det. Få extrainkomster som fungerar så.

  S
  God man är ett jättebra grej. Jag har funderat på det just för att kunna hjälpa andra.
  Nackdelen är såklart att man binder upp sig på något och inte själv kan välja när man ska arbeta.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  1. framtidsoptimisten

   Hej Pappa betalar?

   Du blev den första att kommentera på min alldeles nystartade blogg. Tack för det.

   Jag är ju en av de som kör paneler. Numera 🙂
   Och jag kanske fortsätter. Vill bara ha det sagt.

   Det är sant och det är en fördel att spilltid kan bli till pengar. Enkelt och utan åtaganden. Fast ett godmanskap blir ju lite fler sparade kronor, och en del av jobbet går ju att fixa på samma tidskonto, i tidsluckorna och/eller framför tvn.

 2. Bra tips! Ett annat tips är att bli ledsagare. Det är inte heller så betungande beroende på vem man är ledsagare för och man arbetar ca. 10-20 timmar i månaden med detta. Fler eller färre timmar än så går att jobba om man vill. Lönen är ca. 100-120kr/timmen och sen är det OB på kvällar och helger, så det blev runt 2000kr i månaden efter skatt för mig.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.