Kassabok

Första månaden med kassabok

Det är med sparande som med allt annat. Vill man göra en förändring måste man få koll på nuläget. Verktyget för det är kassaboken.

För drygt 30 år sedan när mina första löner trillade in på konto började jag föra kassabok. Det gjorde jag under några månader. Jag minns det som en nyttig övning som gjorde att jag kunde spara en del pengar.

Nu är jag tillbaka till kassaboken igen efter alla dessa år.

Så sparar jag idag

Jag spara en hel del redan idag. Jag gissar att sparkvoten ligger på ca 25-30%.

Så här funkar det idag.

1) Lön in 2) Sparande ut 2) Räkningar ut 4) Ingen koll på resten.

I den där “resten” tror jag att jag kan hitta några sköna tusenlappar som jag kan spara om jag bara får koll på vad jag verkligen gör med pengarna. Kassaboken ska hjälpa mig med det.

Mina kassaboksappar – Zlantar och Tink

För 30 år sedan var det en anteckningsbok som gällde som kassabok. Numera appar. Jag testar två just nu, Zlantar och Tink. Det är ju oerhört smidigt att man kan hämta in all info man behöver från de konton man väljer att ansluta. Lika smidigt är det att få alla transaktioner taggade automatiskt. Båda apparna är oerhört träffsäkra och resten är det enkelt att hjälpa till med. Just nu efter några veckors användning lutar jag åt Zlantar. Det är någon med gränssnittet som gör att jag tycker den appen är enklare att använda.

Jag kommer till slut välja en av apparna men jag kommer också att använda mig av ett vanligt excelark parallellt.

Det finns tre funktioner som jag framförallt saknar i båda apparna.

1) Möjlighet att lägga till nya kategorier och subkategorier 2) Möjlighet att exportera 3) En desktop-version av resp. app

(Om du vet med dig att någon av dessa funktioner men jag har missat den skriv gärna en kommentar.)

Hur gick det då under juli?

Juli är ju inte över men i apparnas värld är det eftersom jag har satt månadsskiftet till den 25:e. En praktisk liten funktion.

Jag har inte gjort någon djupdykning ännu i resultatet men vid en snabbgranskning kan jag ändå se att semestermånaden ser ut som den bör.

Minus

 • Alkohol (+80%)
 • Cafe & kiosk (+25%)
 • Livsmedel (+50)
 • Restaurang & bar (+150)
 • Underhåll & renovering (+250)
 • Fritid & nöje (+110)
 • Kultur & musik (+75)
 • Media & böcker (+60)

Plus

 • Spel & lotteri (-100%)
 • Sport & fritid (biljetter, startavgifter, greenfee etc) (-40%)
 • Semester & resor (-70%)
 • Kläder & accessoarer (-70%)
 • Sport & fritid (utrustning) (-100%)
 • Kollektivt (-100%)

Månadskommentar

En ganska typisk semestermånad. Kostnaderna för dryck, mat, renoveringar och nöjen drog iväg och det ska de ju få göra på semestern.

Konsumtionen av prylar var ganska begränsad. Klädkontot belastades med hela 268 kr, men så fick jag också mycket för pengarna. Det blev två par skjortor från Myrorna och ny gylfknapp i två par byxor hos skomakaren.

Det konto som avviker från det vanliga mönstret är kontot för semester. Det beror på att det i år blev semester i Sverige för hela slanten. Årets stora semesterutgift kommer senare i höst då en längre resa väntar.

Inför nästa månad ska jag sätta upp ett excelark så jag kan bokföra mina kostnader mer exakt. Jag tror det är först då jag verkligen får syn på utgiftstjuvarna.

Sparkvot

Har inte orkat räkna ut sparkvoten exakt men den blev rekordbra. Gissar på dryga 50%. Utöver det ordinarie sparandet har vi nämligen fått in ca 15.000 kr på att rensa i källare och förråd. Bytte ut ut tält, lastpallar, möbler, leksaker mot Adobe, Tomra och Nibe. Bytt, bytt!

Har du en kassabok? Vad har den betytt för din ekonomi?

/Framtidsoptimisten
Det skulle va kul om du vill följa mig på Twitter>>

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.