Hygglo – tjäna extra pengar

Hyr istället för att köpa av någon som bor där bor.

Nu är det min tur att testa Hygglo. Jag har liksom de flesta en massa prylar som mest väntar på att bli använda. Det har säkert du också. Det här Hygglo kommer in. Det är en plats där du kan hyra ut dina saker till någon som behöver dem.

Nu har jag letat upp fem stycken som jag har lagt upp på Hygglo för att se jag kan få dem uthyrda. Ett exempel är vår cykelhållare till bilen. Vi behöver den, men vi behöver den bara 20 gånger om året. 345 dagar behöver vi den inte. Då kan vi hyra ut den. Det tänker jag göra nu.

Så här funkar Hygglo

Hygglo kopplar samman privatpersoner som har prylar som de kan hyra ut, med personer som behöver prylarna tillfälligt.

Som uthyrare bestämmer du vilken hyra du ska ta. Vilket pris du ska sätta får du hjälp med, men du väljer själv.

Som uthyrare bestämmer du vilken hyra du ska ta. Vilket pris du ska sätta får du hjälp med, men du väljer själv.

Hygglo erbjuder en platform där du som uthyrare och hyrestagaren kan mötas. Hygglo hantera också alla betalningar. Du får dina pengar efter ett par dagar. För det tar de 20% av hyresbeloppet när en av dina prylar blir uthyrd. I avgiften ingår en försäkring. Det kostar dig inget att annonsera dina prylar. Det kostar heller inte den som hyr något extra utöver hyran.

För att kunna hyra en av dina prylar måste den som vill hyra identfiera sig med bankID. Uthyrningen är med andra ord säker både för dig som hyr ut och för den som hyr. Ganska skönt för båda parter.

FAQ – vanliga frågor

Hur mycket kan man tjäna på Hygglo?

Enligt Hygglo själva så tjänade de som hyrde ut sin saker under januari i år i genomsnitt 486 kr.

Förmodligen kommer du att tjäna betydligt mer eller mindre än 486 kr per månad. Jag gissar att det är populära saker som till exempel gallersläp som drar upp snittet. Har du inte ett gallersläp eller en takbox, då kanske det blir svårare att komma upp i femhundringen.

I vissa fall kan det vara lönsamt att köpa in prylar för att hyra ut dem. Vi har länge funderat på att köpa en vertikalskärare till vår gräsmatta. Når jag kollar på vad de kostar att hyra och hur ofta de hyrs ut så inser jag snabbt att ett köp är den bästa affären. Den granne till oss som har en att hyra ut har tjänat in inköpskostnaden på mindre än 3-4 månader.

Vad funkar att hyra ut?

Det verkar som det mesta funkar att hyra ut på Hygglo, men särskilt populärt är photo booth, gallersläp, slagborr, fotoutrustning, takboxar och vertikalskärare.

Det skiljer sig åt geografiskt vad som är mest populärt. Du kan själv kontrollerar vad som fungerar bäst där du bor. Hygglo har topplistor för varje ort i Sverige. Du kan ses vad som är mest eftersökt, vad som är mest uthyrt men också vilka prylar som är mest utannonserade.

Äger du en pryl som är bland de mest eftersökta men inte mest uthyrda, ja då har du förmodligen en vinnare. Tänk på att det skiftar väldigt mycket mellan olika orter.

Vill du testa Hygglo får du just nu 50 kr i rabatt om du använder min rabattkod snabb-svala-128k.

Mest efterfrågade och hyrda prylarna i Skåne augusti 2019

Vilken pris ska man sätta?

Man får bra vägledning av Hygglo. De föreslår ett lämpligt pris för 1-, 3- och 7-dagars hyra. Förslagen baseras på vad andra uthyrare tar. Oftast finns det ingen anledning att ändra på priset, men tänk på att skick och varumärke gör att du kan behöva justera priset både upp och ner.

Är det hård konkurrens på din ort (oftast är det inte det) kan man lägga sig något lägre för att få sin pryl uthyrd. Priset spelar dock inte så stor roll som man kan tro. Det viktigaste för de flesta är att prylen de behöver finns på nära håll, gärna i kvarteret.

Vill du konkurrera med andra uthyrare kan du göra det på andra sätt än med priset. Tänk på att du kan låta andra prylar ingå i hyran. Varför inte låna ut din grensax när du hyr ut din häcksax eller ett par arbetshandskar när du hyr ut något där man behöver ett par?

Måste man betala skatt på hyresintäkterna?

Ja det måste man. Du är skyldig att ta upp det du tjänar som inkomst av kapital i din självdeklaration.

Är din uthyrning omfattande kan Skatteverket bedöma den som näringsverksamhet. Det betyder bland annat att du blir skyldig att redovisa moms.

Det finns bra och tydlig information om delningsekonomi och uthyrning på Skatteverkets webbplats. Hittar du inte svaret på din fråga så är det bara att ta kontakt med Skatteupplysningen hos Skattverket. De brukar vara hjälpsamma och snabba med att svara.

Behöver man vara orolig för sina prylar?

Jag är inte det. Av tre anledningar.

1) Jag har kollat med ett par andra som hyr ut prylar. Ingen av dem har haft problem.

2) Om det ändå händer något så är prylarna försäkrade genom Hygglo.

3) Den som hyr dina saker är alltid identifierad via bankID.

Är du ändå tveksam men ändå sugen på att testa? Börja med att hyra ut något som du inte är så rädd om så får du en egen erfarenhet av att hyra ut dina prylar till människor du inte känner.

Vad ska man mer tänka på innan man hyr ut?

Tänk på att du bygger dit varumärke på de omdömen du får av de som hyr av dig.

Det viktigaste du kan göra är att beskriva din pryl så ärligt som möjligt. Finns det fel som påverkar funktionen eller något annat som drar ner värdet för den som ska hyra den, tala om det.

Minst lika viktigt är att svara på alla förfrågningar snabbt. Svarar du inte så kommer den som är intresserad med största sannolikhet hyra av någon annan eller dra ner på dit betyg.

Tjäna mer pengar

Det är ju faktiskt en precis lika bra idé att hyra själv som att hyra ut. Vår första kontakt med Hygglo var när vi själva behövde en professionell slagborrmaskin för en större håltagning. För några tjugor löstes det problemet snabbt. Sen har vi återkommit ett par gånger till då vi behövt trädgårdsmaskiner som vi inte har själva.

Lova dig själv att du från och med nu ska ta för vana att alltid kolla kompis, granne eller på Hygglo om du kan låna/hyra det du behöver istället för att springa iväg och köpa på en gång.

Alternativ till Hygglo

Det finns liknande plattformar som Hygglo. Jag har hittat två, rentl.se och grannsaker.se.

Rentl.se är för närvarande gratis att använda. När du använder rentl.se får du själv se till att dina prylar är försäkrade och du får själv se till att du får betalt.

Hygglo är den absolut största och mest kända plattformen för uthyrning. Det innebär att du med största sannolikhet får hyra ut dina saker betydligt oftare än på de andra plattformarna.

Det bästa alternativet till Hygglo är istället Blocket. Kan du tänka dig att hyra ut dina saker utan annan försäkring, bankID-kontroll och betalningsförmedling ska du absolut satsa på Blocket istället. Se bara till att skaffa dig ett ordentligt hyreskontrakt och att du identifierar den som hyr av dig.

Vill du testa Hygglo får du just nu 50 kr i rabatt om du använder min rabattkod snabb-svala-128k.

2 reaktioner på ”Hygglo – tjäna extra pengar”

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.