Utveckling för Kavastus portfölj maj/juni 2019

Kan Arne Kavastu Talvings avkastning stämma?

Aktiespar- och twitterprofilen Arne ”Kavastu” Talving har seglat i motvind de senaste veckorna. Personerna bakom bloggen @aktiepappa har publicerat tre inlägg där de ifrågasätter Kavastus syften, metoder och resultat. Det har fått många att reagera.

Vem är Arne Kavastu Talving?

Arne Talving mer känd som Kavastu har gjort sig ett namn som bloggare och twittrare inom finans, investeringar och börs. Hans blogg och twitterkonto är ett av de med flest följare.

Kavastu har byggt upp en stor legitimitet över tid, inte minst genom att finansmedia. Dagens Industri och Nordnet Talk har vid flertal tillfällen lyft fram honom. Under senaste året har Kavastu också anlitas flitigt av Aktiespararna men också vid andra möten och konferenser runt om i landet.

I höstas publicerade Kavastu boken ”Den enkla vägen: Bli rik och fri med aktier” tillsammans med Marcus Hernhag.

Kavastus trender, webinarier, KT-analys och Facebook

Kavastu säljer en 1-dagars utbildning/seminarium som kallas Kavastus trender. Under dagen lär Kavastu ut den strategi han använder för att investera på den svenska börsen.

Deltagaren erbjuds också en möjlighet att köpa till ett digitalpaket. Det ger rätt att delta vid månadsvisa webinarier och att använda programamet KT-analys. Webinarierna har ett fokus på marknadsläget och hur man tillämpa Kavastus strategi i praktiken.

Det finns också en sluten grupp på Facebook för de som har deltagit på Kavastus trender.

Arnes portfölj våren 2019

Jag är en av de personer som i höstas deltog i Kvastustrender 4.0. Det gör att jag har möjlighet att delta i de månatliga webinarierna. Under dessa gör @kavastu en genomgång av ett stort antal aktier. Vid genomgångarna deklarerar han tydligt om aktier som tas upp ingår i den egna portföljen.

Utveckling för Kavastus portfölj maj/juni 2019
Skärmdump från Twitter. Den visar utvecklingen för Kavastus portfölj maj/juni 2019

Fredagen den 20 juni publicerade @kavastu en skärmdump över sin portföljutvecklingen under maj/juni. Omedelbart kom det ett antal ifrågasättande kommentarer. Där och då bestämde jag mig för att själv syna den skärmdump som ifrågasattes.

Med hjälp av informationen om innehaven från webinarierna blev det plötsligen möjligt att göra en bedömning av rimligheten bakom den portföljutveckling som skärmdumpen visar.

Min genomgång av Kavastus protfölj

Enligt @kavastu innehåller hans portfölj 55-60 olika bolag.

I min genomgång av webinarierna i maj och juni har jag lyckats identifiera 46 aktier totalt. Till det kan läggas 5-6 aktier från en trendande sektor som Kavastu deklarerat ingår i hans innehav. Vissa av de aktier som gått att identifiera har inte varit en del av innehavet under hela perioden. Flera av dessa har Kavastu berättat att han sålt/köpt under perioden.

Gissningsvis har @kavastu haft innehav i 60-65 aktier totalt någon gång under perioden.

  • Mina beräkningar är gjorda för perioden 29 april – 18 juni (samma som skärmdumpen enligt mitt mycket exaka ögonmått).
  • Jag har jämfört med slutkurserna.
  • I den slutliga sammanställningen har jag likaviktat samtliga aktier.
  • De aktier som köpts/sålts under perioden har jag satt ett avräkningsdatum exakt i mitten av perioden.

Resultatet blev en överavkastning med 6,8 % jmf med OMXPI. (Det index Kavastu jämför sig med.)

Det kan jämföras med Kavastus skärmpdump av den egna portföljen som överavkastade med ca 8,5%.

Vad vågar man dra för slutsatser av den här räkneövningen?

Det går väl ändå att säga att det är högst troligt att den skärmdump som Kavastu lagt ut på twitter stämmer. Min bästa gissning är att det skulle ha varit fullt möjligt att uppnå en rejäl överavkastning med en Kavastuportfölj under de här 34 börsdagarna som dumpen visar.

Kavastu lägger mycket tid på att förvalta sina innehav. Enligt honom själv ägnar han börsen ca 50 timmar varje vecka. Som jag uppfattat det går den mesta av tiden till inläsning och datasammanställningar. Inom ramen för den strategi som han följer är han aktiv. Han skalar in och ur i sina innehav. I snitt gör han 8 affärer om dagen. En annan viktig skillnad mellan utvecklingen för Kavastu och mina uträkningar är att Kavastus portfölj inte är likaviktad.

Det som går att slå fast är att de som svarade raljerande på Kavastu:s tweet var ute på tunn is. Men, en svala gör inte en sommar.

Den egna portföljen överavkastade också

Min egen portfölj under aktuella perioden. 4,4% över OMXSPI
Skärmdump från mitt Avanzakonto

Hur gick det för mig då under dessa 34 börsdagar som avhandlats här? Jodå, jag klockade in på i jämförelse måttliga 4,4%. Klart sämre, men det är taget det också alla dagar i börsveckan.

Varför fick jag inte samma utveckling som Kavastu? Det uppenbara svaret är att jag varken har tid, erfarenhet eller kunskap.

Min portfölj följer heller inte Kavastu:s strategier, men den kanske borde? Under perioden hade jag totalt 12-14 aktier. Ett par av dessa platsade inte hos Kavastu. Det jag ändå fastnar för är att Kavastu har 4 gånger så många innehav som jag. Det är sällan man läser att det skulle vara en fördel med så många innehav om man vill överavkasta index.

Midsommargranskningen och bristen på andra granskningar

Den huvudkritik som riktas mot Kavastu är att han inte offentligt verifierat den portföljutveckling som han påstår sig haft sedan 2009. Det enda försöket så här långt var när att hans medförfattare Marcus Hernhag uttalade sitt förtroende på Twitter efter att ha fått se Arnes Avanszakonto.

Marcus Hernhags uttalande om Kavastus portfölj

Jag har ingen anledning att misstro Hernhag. Tvärtom, men det har ändå ett drag av ett visst skimmer när någon som är medförfattare till en gemensam bok (läs jävig) gör en granskning under gemensamt midsommarfirande med den som ska granskas.

Jag tycker det är märklig att Arne inte självmant låtit en oberoende revisor verifiera den påstådda portföljutvecklingen.

Om möjligt är det ännu mer anmärkningsvärt att Aktiespararna som i många sammanhang samarbetar med Kavastu inte ställer krav på en redovisning.

Om du vill läsa mer

Joel Bladh om Kavastus trender 4.0 – Joels upplevelse under Kavastus utbildningdag ligger väldigt nära mig egen. Rekommenderas.

Cosmonomics har också varit på Kavastus trender. Blogginlägget hyfsar debatten genom att ge en självupplevd och ärlig bild av dagen. Det gillar jag.

Niklas Aldén som tillsammans med Fabian Franzén gör podden MarketMakers (anbefalles) går på djupet med Kavastu och Kavastus Trender. Läs gärna.

Rika tillsammans har också recenserat Kavastus trender 4.0 – I Jan Bolmesons gedigna genomgång av utbildningen gör han ett intressant försök att förklara vad som gör Kavastus överavkastning möjlig.

Tyvärr krävs det en prenumeration för att ta del av Richards Bråses recension DI går på kurs hos aktieoraklet Kavastu av utbildningen i Dagens Industri. Men den som letar kanske hittar den ändå.

Bloggaren @aktiepappa har skrivit tre blogginlägg om Kavastu med fokus på den påstådda överavkastningen. Det första av de tre blogginläggen hittar du här: Kavastu -världshistoriens bästa investerare eller en bluff?

Här finns jag

Om du är intresserad av läsa mer av mig framöver följer du mig enklast på twitter under @framtidsoptimisten

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.