Min och andras sparkvot

Under en tid har jag läst finans- och sparbloggar. Ett begrepp som dyker upp kring varje månadsskifte är sparkvot.

Din sparkvot är enkelt uttryckt den andel du sparar av din lön och andra inkomster efter skatt.

Exempel: Om du har 20.000 kr kvar efter skatt och sparar 2.000 kr har du en sparkvot på 10%.

Min sparresa

En gång i tiden fick jag rådet att spara 10% av min lön. Jag gjorde som min bank sa och satte undan 10% på ett sparkonto. Banken tänkte nog att det skulle vara ett långsiktigt sparande, men det tänkte inte jag. Sparande var bara uppskjuten konsumtion, oftast gick pengarna till kapitalvaror, resor och semestrar. Så har min sparresa sett ut väldigt mycket till för fem år sedan.

Jag har aldrig reflekterat över vilken sparkvot jag har förrän nu då jag läser om vad andra har för kvot i en massa bloggar. Begreppet är ett nyckeltal för många som skriver om sin privatekonomi, särskilt de som siktar på FIRE (Financical Indipendence Retiring Early). Målet för många är att ha en sparkvot 50%.

Här är några som uppnått ett sparande som överstiger 50%.

Min sparkvot

Min sparresa började på allvar för ca 5 år sedan. Jag slutbetalade både ett billån och CSN ungefär samtidigt. Plötsligen fanns det ett rejält månadsbelopp som ännu inte var intecknat för konsumtion. Efter några månader märkte jag att det fanns en hel del pengar över på kontot. Jag satte upp ett månadssparande hos Avanza på 5.000 kr. Det motsvarade ungefär det belopp som tidigare hade gått till amorteringar.

Efter några månader med månadssparande fick jag en extra utbetalning från min arbetsgivare. Pengarna följde med månadssparandet. För första gången hade jag satt in 10.000 kr på sparkontot under en enskild månad. Lite av en milstolpe. Månaden efter kom skatteåterbäringen. En månad till med ett månadssparande på 10.000 kr. Här någonstans fick jag blodad tand. Tänk om jag kunde månadsspara 10.000 kr regelbundet?

Jag såg över möjligheterna att skära 5.000 kr i mina månadsutgifter. Om konsumerar utan större eftertanke är inte det helt omöjligt. Hej då Armanijeans och fyrfärgsmagasin – välkommen rea på rean hos Kappahl (max 200 kr för jeans) och Readly – 1.500 tidskrifter för 99 kr/månad!

Under flera år har jag nu legat på en sparkvot på 27-28%. Det är en fantastiskt bra kvot om jag jämför med mig själv historiskt och med vad svensken i snitt stoppar undan.

Hushållens sparkvot. Graf hämtad från Ekonomifakta. Källa: SCB,
Hushållens sparkvot. Graf hämtad från Ekonomifakta, ursprungskälla SCB.

För ett år sedan började jag fundera på att anstränga mig lite mer för att öka mitt sparande. De mest konkreta resultaten blev en del semesterförsäljningar av oanvända prylar och matlådor istället för uteluncher. Matlådorna har verkligen höjt sparkvoten ytterligare under året som gått.

Under den här sommaren har intresset ökat ytterligare. Jag har ägnat mer och mer tid åt att läsa om sparande och investeringar. Det har gett både inspiration och idéer. Jag läser gärna FIRE-bloggare. De ger ofta perspektiv både sparande, investeringar och livsval. Jag gillar det. Jag sparar gärna, särskilt om jag kan göra det utan att knappt märka det. Jag har dock ingen ambition att extremspara för att bli ekonomiskt fri så fort som möjligt men kan kanske tänka mig att gå halva vägen.

Så ska jag höja min sparkvot

Sparkvoten ska upp ytterligare. I skrivande stund är den 29,5%.

Jag och Fru Framtid har en plan för att höja sparkvoten under det närmaste året. För min del ska den upp till strax under 40% om vi lyckas med allt.

Så här ska det gå till:

Random sparande – 2.000 kr

Jag höjde mitt månadssparande med 2.000 kr den här månaden utan att riktigt veta var pengarna ska komma ifrån. Jag har gjort det baserat på en känsla av att jag kan minska mina kostnader om jag tar hjälp av en kassabok och lite allmän återhållsamhet. Kassaboken är verkligen ett verktyg som kan hjälpa. Om man skriver ner varje utgift blir den på något vis synlig och väcker eftertanke. Var det där inköpet verkligen nödvändigt? Gav köpet den nytta, glädje etc. som jag föreställde mig? Kassaboken kommer att fostra mig. Jag är 2.000 gånger övertygad.

Lägre ränta för bostadslånet – 400 kr

Under månaden som kommer byter vi bank efter hundratusen år med gamla banken. Hej då Handelsbanken. Välkommen in i värmen SBAB.

Digitala prenumerationer – 200 kr

Vi har en massa olika digitala prenumerationer. En hel lista faktiskt.

400 Cmore
400 Viasat
100 Readly
170 Storytel
200 Tidal
100 HBO
100 DN
220 SDS

Total kostar det digitala kalaset oss 1.690 kr i månaden.

Frugalister anar säkert möjligheter när de ser vår lista men det gör inte vi. Vi testar i alla fall att säga upp Viasat, min andel i sparandet blir 200 kr.

Sälja oanvända prylar – 500 kr

Tradera hävdar av genomsnittssvensken har oanvända prylar för 30.886 kr liggandes. Inspirerade försöker vi sälja oanvända prylar för 30.886 kr under året. Hitintills har vi fått in drygt 11.000 kr. VI får se hur det går, jag räknar med att få in 500 kr per månad i alla fall.

Hyra ut prylar – 500 kr

Jag har lagt ut lite prylar på Hygglo som vi gärna låna ut mot en mindre avgift 🙂

Hygglo påstår att genomsnittsuthyraren får in ca 500 kr/månad. Vi litar på det (fast jag är skeptisk).

Så ska jag höja min sparkvot från 40% till 50%

Om alla sparidéer genomförs under året blir sparkvoten 39,7%. Jag är generös mot mig själv och runda det uppåt till 40%.

Ska vi höja vår sparkvoter ytterligare räcker det inte längre med att optimera. Då måste vi antingen öka våra inkomster ordentligt eller börja ifrågasätta vår livsstil på allvar. Nu börjar det bli lite jobbigt. Jag kommer berätta om våra tankar i ett kommande blogginlägg.

Vilka tankar har du kring dit sparande och vilket sparkvot har du?

6 reaktioner på ”Min och andras sparkvot”

 1. Hej Framtidsoptimisten!

  Som sagt så skulle jag kika in här 😀

  Vad kul att bli nämnd i ett blogginlägg! ^^

  Och WOW, vem är Fantastiska Farbror Fri? Alltid uppåt 80% sparkvot :O Detta är någon som jag helt har missat! Måste kika in där med sedan 😛

  Vad kul att höra om hur ditt sparande börja. Mitt började ungefär likadant och det var när jag nådde mina första 100,000 kr på kontot! Då fick jag också blodad tand till att köra på till 200,000 kr! När jag nådde det så fortsatte och vidare.. idag är jag uppe i totalt ~1,190,000 kr 🙂

  Bra idé att skriva kassabok! Detta gör jag i min mobil i anteckningar. Då skriver jag ner så fort jag har handlat om vad jag har handlat och hur mycket det kostade. Väldigt lätt att se var utgifterna tar vägen om man bara får in vanan att skriva ner detta! Eftersom jag inte gör många köp alls så är detta lätt för mig att hålla reda på xD

  Lägre ränta med 400 kr, per månad då? Isåfall blir det 4,800 kr per år vilket är riktigt bra och det är mycket extra pengar! Det är nästan en hel veckas jobb i rena pengar det där!

  OMG!!! Era streamingtjänster!!! Varför har ni allt det där?? xD Ursäkta, det är era liv, ni får göra vad ni vill men jag har aldrig sett någon med så många tjänster igång samtidigt! Ni har alltså streamingtjänster som kostar er 20,280 kr per år!!! Det är som att en av er är en HEL månad på jobb bara för att betala dessa! Sen i och för sig så kanske ni tycker att det är värt det, men att kanske ha enbart en streamingtjänst i taget för tex film är ju en bra start om ni vill kunna spara mer pengar xD

  Jättebra att ni säljer av prylar ni inte använder och jätteduktigt att få ihop hela 11,000 kr!! Jag är själv bara uppe i 3,829 kr sålt totalt xD I och för sig så har jag inte så mycket prylar i min ägo heller så det kanske är en bra grej med? ;P

  Aha spännande! Vad för typ av prylar har ni lagt ut på Hygglo? Bara nyfikenheten här som talar!

  Jättebra inlägg av dig och fullt med intressanta grejer! Ser fram emot hur dina kommande sparkvoter blir 🙂

  Med vänliga hälsningar,
  Fröken Investera

  1. framtidsoptimisten

   Tack för din kommentar. Det är verkligen värdefullt när någon ser på ens val och ekonomi med andra ögon. Jag uppskattar det verkligen.

   Streamingtjänster. Man ska vara bäst på något 🙂

   Jag tycker att jag kan motivera utgiften för varje enskild tjänst men det blir ju svårt att argumentera för den totala årskostnaden när nu du räknar ut den.

   Så här låter det:

   – Viasat har vi betalt sista räkningen för. Det är jag som har haft tjänsten för att jag följer ett engelskt fotbollslag, vilken jag gör allt mindre.
   – Cmore har vi (jag) för att jag varannan vecka ser en match med mitt svenska favoritlag. Jätteviktigt 🙂 Jag ska dock vila abonnemangen när säsongen tar slut i oktober. Får se om det kommer tillbaka till våren.
   – HBO/Netflix. Vi har ett abo i taget. Oftast gör vi ett uppehåll under sommaren då tvn inte används särskilt mycket.
   – Tidal. Musik. En dyrare och bättre variant på Spotify. Helig.
   – Readly. OK, 100 spänn, men det ska jämföras med vad jag la på magasin och tidskrifter innan. Den tjänsten har säkert sparat ett par tusen per månad för min del. Jag har sagt upp alla prenumerationer utom en. Readly och RUnners World/Maratonlöparen blir kvar.
   – DN. Kan jag säga upp. Behöver inte både både DN och SDS.
   – SDS. Blir kvar. Dels för att vi läser tidningen, dels för vi vill stödja en fri press ekonomiskt.
   – Storytel. Fru Framtid lyssnar på böcker varje dag. Jag då och då. Blir kvar.

   Viasat, Cmore och DN. Blir 900 kr in på sparkontot. Fortfarande 800 kr i månadsavgifter men det tycker jag är okej så länge det är medvetna val.

   Räntan blir en väldigt bra besparing, egentligen blir den 400×2= 800 kr då jag bara tagit upp min andel här. Vi har länge sökt efter en möjlighet att spara på bolånet men först nu hittat möjligheten. Det beror på att det ingår en livförsäkring när man låna via SHB. Att köpa en separat är dyrare. För ett tag sedan hittade jag ett erbjudande på livförsäkring via mitt fackförbund. Den öppningen gör att vi kan göra en rejäl besparing på våra ränteutgifter. Känns bra.

   Det är ju jättebra att vi har sålt oanvända prylar för 11.000 kr men samtidigt lite tveeggat också. Om vi inte skaffat så mycket prylar i första rummet hade vi inte haft så mycket att sälja. En del av förklaringen är dock att vi även sitter på prylar från båda våra föräldrarhem. I båda fallen tog vi tillvara lite för många prylar, men det är svårt att sortera vilka prylar som verkligen har ett affektionsvärde när man står där mitt uppe i sorgen. Det blir enklare när man får lite distans.

   Ha en fin helg!

 2. Hej!
  Jag blir alldeles matt av listan på era streamingtjänster 🙂 Samtidigt är det ju bra att det är medvetna val. Men hur man kan hinna med att utnyttja allt har jag svårt att förstå. Själv nöjer jag mig med gratis playkanaler samt bibliotekets streamingtjänster av film, tidningar/tidskrifter och böcker.

  Mvh I-US

  1. framtidsoptimisten

   Hej I-US! Välkommen in!

   Haha, matt var ordet! Jag gissar dock att jag just gett en inblick i hur det ser ut i många medelklasshem. Det finns en anledning till att sparkvoten (inkl. amorteringar) i Sverige bara snittar på 9,5%.

   Ser jag till mina kollegor på jobbet så har väldigt många en bukett streamingtjänster, äter uteluncher de flesta dagarna och har nya kök. Många har dessutom hoppat på tåget med leasingbil, “det är ju så praktiskt”.

   Jag är ändå lite nöjd med att vi sakta men säkert distanserar oss från många av de val som jag precis räknade upp. Man kan tänka om. Dock inte om streamingtjänster 🙂

   Allt gott!
   /Framtidsoptimisten

 3. Ja, jag har ju inte riktigt den sparkvoten, hästen måste få mat, men jag ligger på 18% den här månaden i stället för som tidigare 10-12%, och jag ska banne mig upp i 20% har jag tänkt! Juli blev förvisso hela 36%, men det var ett undantag :-).
  Jag har:
  -Fokuserat på matlådor
  -Ändrat/bytt försäkringar
  -Bytt från SHB till SBAB, precis som ni 😉
  -Hyrt ut prylat via Hygglo. 500:-/månaden kan nog stämma, jag hade faktiskt 720 kronor förra månaden.

  Nu kör vi!

  Hälsningar Louise

  1. framtidsoptimisten

   Det gör vi. Så det ryker! Det här kommer bli bra.
   /FO
   P.S. Tycker du gör rätt prioritering, att ditt stora intresse hästen får kosta.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.