Mina utgifter rasar!

Loggade precis in på mitt Norwegiankonto och kunde konstatera att den kommande månadsräkningen kan komma att slå ett rekord i positiv riktning. Hitintills har jag haft utgifter för 6.598 kr under den här perioden. Jag går händelserna lite i förväg för det är inte avstämning förrän vid midnatt. Men jag kan inte låta bli för jag blev så nöjd når jag såg det rekordlåga skuldbeloppet på mitt konto.

Jag var tvungen att kolla bakåt i tiden. Under de senaste två åren har månadsräkningen aldrig varit lägre än 9.100 kr. Snittet som jag brukar betala överstiger utan vidare 10.000 kr. (Mycket högre visade det sig då jag nu verkligen har räknat på det sedan jag skrev dessa rader. Se nedan.) Jag planerar inga större utsvävningar under dagen så jag bör sätta ett nytt lägsta rekord med råge.

Har mina utgifter minskat på riktigt? Jag har inte svaret på den frågan men jag vet att jag det senaste året och särskilt de två senaste månaderna har gjort en antal saker som borde göra att utgifterna minskar över tid.

Nya spartrix implementerade

Under semestern läste jag en hel del spar- och FIRE-bloggar och fick spar-feeling. (Vill du också få feeling, kolla in min blogglista i högerspalt/nederst på sidan.) Sedan dess har jag bättrat mitt sparande ytterligare. Här följer några snabba punkter som jag har ändrat mig på under senaste tiden.

Handla mer i lågprisbutiker

Jag har styrt över mycket av mitt vardagshandlande från den lokala ICA-butiken till Netto. Jag har räknat på vad jag sparar på en av alla varor man köper, mjölk. Med den konsumtion vi har spar vi i i runda slängar 100 kr varje månad enbart på mjölken. Jag gissar att det även har blivit några kronor till på andra varugrupper också.

Alkohol

Under sommaren har vi bryggt öl. Nu börjar det betala sig. Om du kommer hit kan vi bjuda både på en Saision (blev fantastiskt bra) och en belgisk veteöl (lite för söt). Båda bryggda på de bästa råvarorna pengar kan köpa. Sedan en vecka jäser även en porter som blir klar lagom till jul.

Matsäck

Under förra veckan var jag på Färöarna. Den nya sparsamheten påverkar även semestervanorna. Redan förra sommaren bestämde jag mig för att alltid ha med mig en matsäck när jag reser. Givetvis hade jag det med mig en även den här gången också. Jag reser minst en gång varje månad i jobbet och dessutom ett antal gånger per år privat så det blir en både enkel och rejäl besparing på tolv månader.

När jag reser i jobbet åker jag ofta SJ 1:a klass för att kunna jobba någorlunda ostört. Snacka om jag är ensam (mer eller mindre) om att plocka fram en matsäck under resan.

Semesterhacks

Två nya spartrix hade premiär under förra veckans resa.

Gratis sightseeing. I Torshamn på Färöarna kan alla åka gratis stadsbuss. Perfekt. Det blev en tur i vardera riktningen. På så sätt fick vi se det mesta av staden helt gratis. Även om man måste betala några kronor är stadsbussen i en ny stad ett bra och billigt sätt att få en känsla för en ny stad.

Taxfree. Närmast slentrianmässigt brukar jag köpa med mig något flytande från butikshyllorna när jag är på en flygplats. Den här gången gick jag förbi. Jag behöver inte fler oöppnade maltwhiskeys i skåpet.

Godis

Låter trivialt men i mitt fall blir det pengar. Jag har inte slutat äta godis men jag har numera en regel som säger att jag ska ta 100 kr från mitt nöjeskonto och sätta in på mitt ISK-konto om jag köper godis. Godishyllan i affären är inte lika kul längre. Hitintills har jag bara köpt godis en gång sedan jag införde regeln. Om jag håller mig till regeln kommer jag att spara minst 300 kr per månad, kanske mer.

Kläder

Jag har inget köpstopp, men nästintill. Senaste året har jag gått igenom min garderob. Plagg har sorterats ut, andra lagats och många helt enkelt bara börjat användas. Mitt klädkonto var inte särskilt stort tidigare och det fortsätter att minska.

Allmän sparsamhet

Jag märker att jag numera funderar både en och två gånger extra innan jag gör ett inköp. Det är en förändring som blir allt tydligare och jag tror det gör skillnad en rejäl skillnad i slutänden.

Flera bloggare och podcastar har kommit med olika förslag på hur man kan sätta större utgifter i karantän. Ett exempel är att du har som regel att alltid vänta minst 72 timmar innan du gör ett inköp för en vissa summa, till exempel inköp över 500 kr. Tanken är att begränsa impulsköpen. Många vittnar om att det funkar.

ag kanske inte gör exakt så men har i alla fall börjat ifrågasätta mina planerade inköp. Det gör nog sin skillnad över tid.

Hur går det?

Under tiden som jag började skriva det här inlägget fick jag för mig att verkligen kolla exakt hur stor månadskostnaden är för mitt betalkort och hur den har förändrats över tid.

Jag öppnade upp ett nytt excelark och har nu skrivit in samtliga månadsbelopp sedan jag skaffade mitt Norwegiankort för snart tre år sedan. Sen räknade jag ut den genomsnittliga månadskostnaden för glidande 6-, 12- och 24-månaders perioder. Jäklar vad nöjd jag blev med resultatet. Något jag inte alls hade koll på.


6-månader12-månader24-månader
Sept 201910.46512.52213.799
Sept 201813.71515.03915.078
Sept 201715.61715.116

När jag nu för första gången tittar tillbaka så blir det nästan övertydligt att jag gjort en förändring i mina konsumtionsmönster. Oavsett hur jag räknar så är trenden väldigt tydlig, månadskostnaden minskar.

För två år sedan snittade jag en månadskostnad på över 15.000 kr. Under senaste sex månaderna har snittet sjunkit till 10,465 kr. Baserat 6-månader glidande är min årskostnad just nu 126.000 kr. Det kan jämföras med årskostnaden för två år sedan som var 187.000 kr.

Jag spar alltså 61.000 kr per år på mina månadsräkningar jämfört med för två sedan och det bästa av allt är att jag knappt märker någon skillnad. Det är jag sjukt nöjd med!

Gissa om jag blir ännu mer motiverad att skära i onödiga kostnader när jag nu ser resultatet.

Med ränta-på-ränta 8% kommer 61.000 sparade kronor om året att växa till 957.000 kr på 10 år. Galet bra!

2 reaktioner på ”Mina utgifter rasar!”

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.