Mitt första målsparande

Förverkliga dina drömmar. Sätt upp mål för hur du ska komma dit.
Hur ser dina drömmar ut?

Hur kunde jag glömma? När jag under senaste tiden funderat på min sparkarriär har jag sett tillbaka på ett sparande som bara tjänat till att få ihop till ännu en pryl eller semesterresa. Så fel mitt minne kommer ihåg.

Ikväll har jag börjat läsa Joel Bladhs Bygg en förmögenhet Fixa familjens ekonomi. (Jag vågar varmt rekommendera den redan efter två lästa kapitel.) I andra kapitlet diskuterar Joel om vikten av att sätta upp mål för ett långsiktigt sparande. I slutet av kapitlet finns ett antal exempel på hur man kan formlera både korta och långa mål för sitt sparande.

Ett av exemplen lyder:

Jag vill prova att starta eget företag och ha råd att misslyckas.

Det exemplet fick mig att minnas. När jag fick mitt första fasta jobb började jag direkt spara för att ha ett startkapital för att kunna starta ett företag. Jag visste inte vad för typ av företag jag skulle starta bara att jag en dag skulle skulle starta ett. Mitt sparmål var att få ihop 50.000 kr för att kunna starta ett aktiebolag. Då 1987 motsvarade det drygt fem bruttomånadslöner för mig.

Några år senare lyckades jag leva min dröm. Jag startade ett företag inom IT-branschen som jag drev vid sidan om med hygglig framgång. Fast det är en annan historia.

Min poäng är att med tydliga mål går det att göra stordåd i det lilla. När jag gjort klart för mig själv var jag ska har det som regel varit möjligt att nå dit jag strävat. I mitt liv blir det extra tydligt just med sparandet som exempel. När jag har haft tydliga mål har jag sparat mig dit jag ska. När målen varit mer diffusa har pengarna haft en tendens att rinna mellan fingrarna.

Jag är väldigt nöjd att jag har tydliga mål igen och att pengarna har börjat växa till en liten trevlig möjliggörare för drömmar och mål.

Har du inte redan börjat spara och investera så börja med att slösa. Köp ett ex av Joels bok. Du kommer strax att tjäna in de kronor boken kostar dig.

/Framtidsoptimisten

Gillade du det här inlägget och vill läsa mer av mig så följ mig gärna på Twitter. Där får du uppdateringar om när jag skrivit nya inlägg.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.