Om bloggen. Om mig.

Den här bloggen handlar om att göra en livsstilsförändring med fokus på livsval, sparande och investeringar.

På bloggen får du följa hur jag gör för att vrida skutan rätt. Från slöseri och spekulation till sparande och pengar som faktiskt växer över tid. Bloggen bjuder frisk på misstag och lärdomar.

Mina mål.

Jag har kommit igång med sparande sent i livet. Jag kommer aldrig att kunna köpa mig fri före pensionen. Men jag kan värdera min tid.

 • Jag vill kunna gå i pension när jag fyller 63 år.
 • Jag vill arbeta högst 80% mellan åren 61-63 år.
 • Jag vill stegvis öka min lediga tid genom tjänstledigheter så att jag har 7-8-9-10 veckors semester under åren 57-60 år.

Vad jag ska göra med min tid.

Jag har flera intressen som konkurrerar om samma tid. Som det är idag hinner jag inte göra allt det som gör mig lycklig och ger mening, fullt ut. Tid blir ibland en bristvara.

Jag och Fru Framtid har också intressen som kräver en större ekonomi. Vi byter mer än gärna ett mer effektivt sparande, t.ex. bättre räntevillkor för vårt bolån, mot att vi får dela fler mat-, konsert eller idrottsupplevelse tillsammans. Som exempel.

Den jag är.

Jag är 56 år. Etiketter som medelklass, vit men grå, akademiker, etablerad, beskriver mig oroväckande bra. Villa, vovve…, ja du vet, funkar också. Så är det.

Som väl finns det andra etiketter som stämmer också. konserter, film, tv-serier, mat, dryck, ståplats, uthållighetsidrotter, golf, brädspel, engagemang, kreativitet, humor, läsa, slösurfa, sovmorgon, kärlek, hjärta och empati. Det är i alla fall vad jag vill tror.

Mitt förhållande till pengar.

Hela mitt liv har jag haft ordning på min ekonomi. Jag har betalt räkningar i tid. Jag har inte dragit på mig skulder.

Så långt allt väl.

När det kommer till sparande och investeringar spricker det. Jag har alltid haft en buffert som räckt både till väntade och oväntade utgifter. Men där har sparandet tagit stopp.

Mitt förhållande till ekonomi bortom ordning & reda och buffert kan bara beskrivas med ett ord. Slösaktigt. Ett ord till. Konsumtion. Det som har kommit in på kontot har lämnat lika fort. Det har handlat om onödigt dyra bilar, kläder, tidskrifter, restaurangbesök, konserter, resor, uteluncher. Onödigt dyra vanor på det stora hela.

Min sparresa.

Min sparresa började för fem år sedan. Trist för den här bloggen, men jag minns inte vad det var som fick mig att ta tag i den sidan av mitt liv.

Jag skapade snabbt ett utrymme för sparande. Med en hygglig lön, slösaktiga vanor och fallande bostadsräntor var inte det mycket till prestation. Under fem års tid har kunnat sätta undan 10.000 kr i månaden till mitt Avanzakonto.

Kapitalet har investerats i aktier. En mer riktig beskrivning kanske är att kapitalet har används till att spekulera i aktier. Resultatet av investeringarna lämnar mycket övrigt att önska. Sanningen är att Riksbankens negativa ränta hade gett en bättre utveckling.

Nu har jag kommit till en punkt där jag har tröttnat både på mig själv och aktier. Men jag vill ändå inte riktigt ge upp ännu. Jag har därför gett mig ett år till. När jag inte mina mål att följa index kommer jag att flytta över allt mitt kapital till fonder.

Om att blogga.

Jag har flera syften med att blogga.

 • Det viktigaste är att börja dokumentera och reflektera över mina investeringsbeslut.
 • Genom att skriva om mitt sparande tror jag att jag kan få mycket hjälp av andra bloggare och läsare. Åtminstone upplever jag det som att många gärna delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper i kommentarfält och på twitter.
 • Slutligen, jag tycker det är roligt att skriva och att kommunicera med andra. Det är en anledning god som någon att blogga.

Hoppas du vill följa mig!

Framtidsoptimisten
@framtidsoptimi1

5 reaktioner på ”Om bloggen. Om mig.”

 1. Hej!

  Jag har just hittat din blogg och inser att vi har ganska lika bakgrund och framtidsmål. Jag är något yngre än du, 43, men har ganska nyligen börjat spara och investera lite mer strategiskt. Jag tänker gå i pension vid 60 och ha möjlighet att arbeta deltid fram tills dess. Jag kommer hälsa på hos dig i bland, och hoppas verkligen du når dina mål! Hoppas ok att jag länkar till dig?

  Må gott!

  Hälsningar Louise

  1. framtidsoptimisten

   Spännande att vi ligger någorlunda lika i bakgrund och framtidsmål. Ska kika in hos dig lite senare idag.

   Och tack för länken! Jag kommer länka till dig också. Kanske inte idag, men det kommer då jag tar mig samman skapar en länklista.

 2. Hej Framtidsoptimisten!
  Precis hittat hit! Kul och välskriven blogg! Uppskattar att du är öppen med tidigare felbeslut och att utfallet i vissa aktieinvesteringar lämnat övrigt att önska. Ger ett både tillitsfullt och sympatiskt intryck!

  Kort fråga – din matris med röda och gröna rutor med målet 55 månader. Är det då du ska arbeta högst 80% av din tid, eller vad syftar nedräkningen till?

  1. framtidsoptimisten

   Hej Anders!
   Tack för din kommentar. Rutorna är en nedräkning tills då jag är ekonomisk fri utifrån mitt sätt att räkna. Jag är i en årsklass som kommer att kunna få tjänstepension när jag fyller 63 år. Jag vill ha 25.000 kr efter skatt när jag slutar att arbeta. Mitt ISK-konto, som jag är öppen med här på bloggen, ska göra att jag har möjlighet att gå tidigare. För varje 25-tusing på ISK kommer jag en månad närmare den dag jag blir ekonomiskt fri. Det är vad nedräkningen visar.

   Mina mål som jag redovisat här gäller dock. Jag vill kunna minska min arbetstid gradvis snarare än att sluta arbeta helt. Hoppas det besvarar din fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.