@investeraren om att våga gå emot marknaden

Rädsla och girighet- det enkla sättet att förlora på börsen

@investeraren om att våga gå emot marknaden

Nicklas Andersson @investeraren sprider visdom och goda råd omkring sig som om han hade en ändlös källa att ösa ur. (Tack, Nicklas!) Jag läser, tar till mig men gör sedan precis tvärtom när det kommer till ett skarpt läge. Men det ska bli ändring på det. Var det tänkt.

Hur jag förlorade över 15% under Q1

I höstas gick luften ur aktiemarknaden. Tillfälligt skulle det visa sig. Först satt jag still i båten för att till slut sälja av i omgångar tills jag var helt ur marknaden. Tajmingen visade sig vara urusel. Många av mina försäljningar skedde några procent från botten.

Det dröjde sedan flera månader innan jag började köpa in mig igen. Först vid månadsskiftet mars/april var jag fullinvesterad.

För ett par veckor sedan tog jag mig till slut mod och räknade på vad utvecklingen för min portfölj hade varit om jag hade suttit still i båten.

Jag har jämfört utvecklingen från de tillfällen jag sålde av mina aktier, omkring den 1 december framtill den 30 juni.

Om jag inte hade sålt av hade min portfölj stigit 22,6%. Om jag hade begränsat förlusterna i ett par av innehaven, det verkar ändå rimligt, hade resultatet blivit 26,2%.

Under jämförelseperioden 1 dec-30 juni gick OMXSPI upp med 12,4%. Min egen portfölj stannade vid 11,0%. Häpp.

Jag vet att jag har agerat på liknande sätt vid ett par tillfällen tidigare. Utan att räkna ut exakt kan jag ändå ana att portföljens värde hade varit ett helt annat. Kanske 50% högre!

Vissa lärdomar är dyrköpta.

En klen tröst – jag är inte ensam

Jag vet att jag inte är ensam om att agera på det sätt jag gjorde. Jag tror det är investeraren och fondförvaltaren Peter Lynch som vittnat om att hans tidigare fondkunder hade en betydligt sämre utveckling än den fond de ägde andelar i. Orsaken? Rädsla och girighet. Kunderna försökte tajma marknaden vid upp- och nergångar. Det enda resultat de uppnådde var att de förlorade pengar på börsen.

Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” – Peter Lynch

The FiniancialPhilosopher redovisar statistik som förklarar så väl varför jag har förlorat pengar på börsen vid upp- och nergångar när jag försökt tajma marknaden.

  • Om du investerade 10.000 USD på Wall Street 1990 hade du i snitt haft 51.354 USD 2005 om du suttit still i båten. Och nu till det mest spännande.
  • Om du missade de 10 bästa dagarna under den här 15-års perioden hade du endast 31.994 USD.
  • Om du istället missade de 30 bästa dagarna hade endast 15.730 USD på kontot.

Skillnaden i årlig avkastning om du missade de 2 bästa dagarna varje år blev hisnande 8,5%. 3% istället för 11,5%.

NOTE TO MYSELF: Försök aldrig, aldrig, ALDRIG mer tajma marknaden!!

1 reaktion på ”Rädsla och girighet- det enkla sättet att förlora på börsen”

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.